N-House | Dorst Boswachterij Dorst

“N-house, passende verschijning aan de bosrand van Dorst”

Het bos aan uw voeten. Tegenover het prachtige natuurgebied de Boswachterij in Dorst, verrijst, op een steenworp van Breda, de gelijknamige nieuwe buurt. Aan de noordzijde van het gebied liggen aan de bosrand 5 vrije bouwkavels. Lab32 architecten heeft een ontwerp gemaakt voor een villa op een van die kavels.

De belangrijkste uitgangspunten voor het ontwerp zijn de natuurlijke kwaliteiten van de omgeving, de relatie met het bos en een tijdloze minimale vormgeving met warme materialen en een zeer hoog detailniveau. Daarnaast diende de villa energieneutraal en levensloopbestendig te zijn. De villa kenmerkt zich door de krachtige lijnen in wit stucwerk die de grote raampartijen omlijsten, de wand in natuursteen als begeleiding naar de entree met de centrale hal van ruim 6 meter hoog en de invulling van de gesloten geveldelen met natuurlijk vergrijst Barnwood.

De routing en de woonbeleving in de villa is gebaseerd op het verbinden met het bos. Door het vele glas, de open lay-out en de vides aan voor en achterzijde wordt het bos onderdeel van het leven in huis. De entree van de woning is centraal gelegen aan de zes meter hoge hal. Op de begane grond bevinden zich de woonvertrekken en de master bedroom met walk-in closet en badkamer. Op de verdieping liggen drie slaapkamers, een tweede badkamer en een riante lounge-werkplek aan de vides naar woon- en eetkamer. Het aan de keuken grenzende overdekte terras met louvre dak versterkt de relatie binnen-buiten richting de tuin. Het souterrain is bereikbaar via de centraal gelegen trap waar zich de technische en bergruimten bevinden.

De villa is maatwerk met een traditionele bouwmethodiek. De materialen voor de gevels zijn beperkt tot wit geïsoleerd gevelstucwerk in combinatie met licht grijze aluminium kozijnen en Barnwood voor de dichte geveldelen en de garagepoort.
Het interieur is volledig in harmonie met de architectuur van de villa. De binnen afwerking is minimalistisch strak, witte wanden en plafonds met lichte grijze vloeren die buiten zijn doorgezet in lichte grijze beton terrassen. De keuken is maatwerk door een interieurbouwer en de badkamers zijn van de hand van Lab32 architecten. De vrij hangende houthaard is de Gyrofocus van Focus. Het verlichtingsplan is naar eigen ontwerp waarbij vooral veel aandacht is besteed aan de integratie van alle onderdelen.

Automatisering en Energie:

De villa is energie neutraal door toepassing van hoogwaardige isolatie, triple beglazing met screens, een goed gedetailleerde gebouwschil, een lucht-water warmtepomp, een luchtbehandeling met warmteterugwinning en uit het zicht liggende zonnepanelen. De duurzame warmte via vloerverwarming met clima level zorgt voor een aangenaam binnenklimaat in de winter en koeling in de zomer en is in elke kamer afzonderlijk te regelen. Dankzij de toegepaste domotica kunnen alle systemen en installaties bediend worden. Via centrale touchscreens en afzonderlijke bedieningselementen in de ruimten of via mobiele apparaten kunnen alle systemen in het huis en op afstand bediend worden. De terughoudende detaillering in combinatie met de vorm en de gekozen materialen maakt N-house een eigentijdse, maar passende verschijning aan de bosrand.