Urban IJ-villa | IJburg Amsterdam Rieteiland Oost

Uniek in Amsterdam: grote kavels voor vrijstaande villa’s op een rustig, groen eiland vlakbij de stad. Op Rieteiland Oost waait de wind door de olijfwilgen en wordt men ’s morgens wakker met het gegak van ganzen op weg naar het IJsselmeer. En dat op maar 10 minuten van hartje Amsterdam. Het eiland bestaat uit kavels voor luxe villa’s in een duinachtig landschap en een tennisclub. Met overal uitzicht op het water, riet, steigers en boten…

Het concept van het ontwerp is ontstaan uit de behoefte om lange zichtlijnen en optimaal tuincontact / zoncontact te hebben. Op de begane grond is de diepte van het bouwvlak maximaal gebruikt.

Vanuit de entree is een lange zichtlijn richting de tuin. Het trappenhuis is royaal en centraal ontworpen en verbindt op een eenduidige manier de drie verdiepingen en de kelder. Door deze opzet ontstaat een sculpturale Urban Villa die zich aan de straatzijde als een statig huis toont en aan de achterzijde trapsgewijs in volume lager wordt. Hier bevinden zich terrassen met uitzicht op de omgeving rondom.

De gevels kenmerken zich door de sculpturale massa met stenig karakter en het beperkte materiaal gebruik bestaande uit zwart metselwerk, doorgestreken gemetseld met terugliggende voeg in de kleur van de steen, het accent van het grote raam in de voorgevel dat omlijst is met wit stucwerk en de entreewand in wit stucwerk. Een aantal vlakken op de begane grond zijn afgewerkt met een warme houtsoort die de vorm en het zwevende karakter ondersteund en mooi combineert met de hout afwerking van de terrassen. De kozijnen worden uitgevoerd in blank geanodiseerd aluminium. In het grote raam in de voorgevel is een wit transparant screendoek voorzien enerzijds voor gewenste privacy en anderzijds om de voorgevel als een wit vlak te laten werken.