Villa P | Heerlen

Villa P. is gelegen in de uitbreidingswijk Caumerpark te Heerlen en is volledig inclusief interieur en tuin ontworpen. Aangezien er binnen het vigerende bestemmingsplan geen nadere voorschriften ten aanzien van de bebouwingsdiepte zijn genoemd is er in het ontwerp van deze unieke kans gebruik gemaakt om het woonhuis met een lengte van 34 m in de diepte over de royale kavel te leggen.

Daarbij versterkt de beweging van de sculpturale vorm in licht grijs stucwerk het beoogde effect en geeft haar snelheid. Binnen deze meander zijn drie vlak vullingen gekozen. Naturelkleurig hout voor de gesloten vakken, geperforeerde panelen als half transparante vlakken en naturel aluminium puien met glas voor de overige vlakken. Door de sobere en minimalistische gevelopbouw en de zorgvuldige detaillering krijgt het woonhuis een sober, strak en rustgevend karakter.

De organisatie van de plattegronden is ontworpen op het gebruik, de privacy en optimaal tuin- en zon contact. De logische opeenvolging van de functies levert een gebruiksvriendelijke en prettige leefomgeving. De rust van de gevels is terug te vinden in de plattegronden. Via de entree, die nagenoeg aan de achterzijde van de woning is gelegen, is er een zichtas via de keuken naar het terras. Haaks op deze beweging is er een lengte as die vanuit de garage aan de voorzijde via de gang naast de slaapvertrekken de keuken met de woonkamer verbindt. Door deze uitgekiende routing wordt geen meter teveel gelopen en is er op elk punt contact met de tuin. De geperforeerde gevelpanelen geven bescherming tegen de zon, zorgen voor optimaal gefilterd daglicht in de ruimten en bieden optimale privacy in het gebruik.

De villa is van oudsher het paradepaardje in het portfolio van veel architectenbureaus. In het kader van het seminar onderwijs van de leerstoel Architectural Engineering hebben ruim 20 studenten onderzoek gedaan naar recente villa’s in Nederland. In de tijdschriftenreeks “DE VILLA – WONEN IN HEDENDAAGSE NEDERLANDSE ARCHITECTUUR” is hun intensieve zoektocht en het rijke resultaat ervan gecondenseerd. Arjan van Helvoort en Bram Janssen van de TU Eindhoven onderzochten twee villa’s van Lab32 architecten, een daarvan was villa P. te Heerlen.